L'existència de la 'mona' entesa com una menja dolça pròpia del dia de Pasqua Florida està documentada almenys des del segle XV, tot i que hom sospita que es remunta a més antic. La forma i composició d'aquest pastís, que la tradició dicta que els padrins han de regalar en aquesta data als seus fillols, ha variat molt amb el temps. Sembla que antigament, quan es feia a casa, tenia forma de tortell i era feta amb pasta de pa, possiblement una mica més pastada i enriquida. Fins ben entrat el segle XX s'hi posaven ous durs amb la closca pintada, un per cada any de l'infant a qui li era lliurada. En alguns llocs el pastís tenia forma de ninot amb les cames eixarrancades i amb l'ou a la boca o al ventre, fet que alguns han interpretat com la supervivència d'un antic culte a la fecunditat. Les mones actuals del Principat, fetes amb una base de pa de pessic, mantega i xocolata, i adornades amb plomalls, fruita confitada i ous o altres figures de xocolata, no es van començar a fer fins al segle XIX.
Aquestes son les mones que aquest any estrenem a Sweetrosaines, son mones de figures d'animals. La majoria son amb una base xocolata blanca i pintades amb una base xocolata blanca, el greix del propi cacao i el tint alimentari amb el color escollit, d'acord amb la figura.
La Jirafa i l'elefanta
La Jirafa i l'elefanta
La Jirafa i l'elefanta
La Jirafa i l'elefanta
El Cuc i la Marieta
El Cuc i la Marieta
El Cuc i la Marieta
El Cuc i la Marieta
El Cuc i la Marieta
El Cuc i la Marieta
Aquestes son les altres mones mes clàssiques amb formes mes habituals, com la cabana de la Daysi i mona que quasi mai falla com la mona del FCBarcelona. Totes elles son amb xocolata negra del 55%.